Geplaatst op

Bedrijfsbezoek Jeanneke

Op 28 mei zijn wij met een grote delegatie bij Jeanneke op bedrijfsbezoek bij Klunder Rijssemus V.O.F. geweest. Omdat Dedemsvaart niet om de hoek ligt, besloten we om onderweg bij ‘De Viersprong’ in Nieuwleusen een hapje te eten. Bij Jeanneke aangekomen vertelde zij eerst iets over zichzelf en over de plek waar ze is opgegroeid. Zij vertelde ons over haar studie ‘interior design & styling’ aan de ‘Jan des Bouvrie Academie’, waarbij zij ons bouwtekeningen liet zien en haar laatste ontwerpen op de laptop werden geshowd. Hierna nam haar vader het over en vertelde ons over zijn kippenfokkerij. Het bedrijf richt zich specifiek op de het produceren van bevruchte eieren in de kippenfokkerijketen. Er staan gedurende 40 weken per jaar zo’n 27.000 kippen in de stallen waarbij de verdeling ongeveer 1 haan op 12,5 kippen is. Dit vraagt om afstemming en vergt veel werk om ervoor te zorgen dat er harmonie is binnen de populatie. Dit om ervoor te zorgen dat de kippen elkaar niet de tent uit jagen. Zodra de kippen stress ervaren, al dan niet door een verandering in het gehele stallensysteem, raken ze van de leg, wat verregaande gevolgen heeft. Zo heeft een boer soms te maken met kippensterfte wat zorgt voor een lagere productie. Het eten, het drinken en de luchtverversing worden daarom nauw gemonitord en gereguleerd. De vader van Jeanneke nam uitgebreid de tijd om ons dit verhaal te vertellen en om ons een rondleiding door de stallen te geven. Dit kon omdat de stallen op dit moment leeg stonden. Er zijn strenge veiligheidseisen waaraan een kippenfokker moet voldoen. Er werd ons verteld dat de volgende week de nieuwe kippen komen en de stallen weer gevuld worden. Dit is een hele klus, 27.000 kippen een nieuw thuis geven.
Na de rondleiding hebben we nog gezellig bijgepraat en een kippetje gekluifd. Wie weet was dit wel een kip waarvan het ei hier is gelegd. De cirkel is weer rond!