Geplaatst op

Celelezing 2017

Op 14 november vond opnieuw de Celelezing plaats. De Celelezing wordt georganiseerd door de gelijknamige stichting, die gedragen wordt door de drie Zwolse Rotary clubs en Rotaract. Doel van de stichting is inspireren en mensen aan het denken zetten met betrekking tot een actueel maatschappelijk onderwerp. Dit jaar hebben we het genoegen met Barbara Baarsma onder de titel: “Over de scheidslijnen op de arbeidsmarkt”. Barbara kennen we van uitzendingen onder meer DWDD, Buitenhof en Nieuwsuur. Daarnaast is ze hoogleraar Marktwerking en Mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en Kroonlid bij de Sociaal Economische Raad. Dat belooft wat!
We starten de avond met een gezamenlijk diner bij La Meridiana. Vanuit de Rotaract Mumbai (India) brachten wij ook onze internationale gast Timir mee. Na afloop van het diner vervolgden we onze weg en namen we plaats in de kerkbanken van de Grote Kerk. Na een introductie was het woord aan Barbara die de menigte deed zwijgen om aandachtig haar verhaal te kunnen volgen. Een onderwerp als arbeidsmarkt raakt iedereen en daarom zaten wij op het puntje van de kerkbanken te luisteren. Hieronder een samenvatting van wat bij ons is blijven hangen.

Werk is een geluksbepaler
De groei van het aantal banen is een mooie ontwikkeling, zeker gezien het hebben van een betaalde baan een belangrijke geluksbepaler is vertelt Barbara. Vooral omdat het hebben van een betaalde baan veel meer oplevert dan alleen een inkomen. Aan de andere kant is de impact van het niet hebben van een betaalde baan nog veel groter. Mensen die langer dan een half jaar werkloos zijn, zijn ongelukkiger blijkt uit onderzoek.

Weg van het vaste contract
De belangrijkste economische trend van deze tijd is dat alles verandert. Nederland is sterk in het meebewegen op de conjunctuur, maar op structureel vlak is nog het één en ander te verbeteren. Hier kunnen we verandering in brengen door onder andere een einde te maken aan het vaste contract. “Arbeidscontracten voor onbepaalde tijd moeten worden afgeschaft – er zouden alleen nog contracten voor bijvoorbeeld vijf jaar mogen worden afgesloten,” meent Barbara. Voor mensen met een vaste baan lijkt dit onzekerheid te creëren maar weerbaarder worden is belangrijk. Het hebben van aanpassingsvermogen is dan ook een belangrijke factor met betrekking tot de huidige en toekomstige ontwikkelingen.
We kijken terug op een geslaagde avond waarbij we zeker aan het denken zijn gezet en geïnspireerd zijn door Barbara Baarsma!