Geplaatst op

Champagneactie

Aankomend jaar zullen wij weer een nieuw goed doel steunen met de opbrengsten van onze jaarlijkse Champagneactie. Dit jaar hebben wij als Rotaract gekozen om de Stichting Hart voor Zwolle te steunen. Hart voor Zwolle verbindt enthousiaste jongeren aan kwetsbare Zwollenaren. Daarnaast verlangt het jongerennetwerk van Hart voor Zwolle naar een samenleving waarin mensen naar elkaar omzien. Jongeren bieden hulp en een netwerk aan mensen die zelf geen netwerk hebben. Op deze manier helpen ze mensen die in een sociaal isolement terecht zijn gekomen. Dit goede doel sprak ons meteen aan en daarom richten we ons dit jaar op het steunen van Hart voor Zwolle.

In oktober zijn we begonnen met de verkoop van de champagnes én natuurlijk het voorbereiden van onze trip naar de Champagnestreek in Frankrijk. Het weekeinde van 10, 11 en 12 november reisden wij af naar het Zuiden om een bezoek te brengen aan het mooie Reims. Deze keer bevond ons onderkomen zich in het bruisende centrum van de stad. Na aankomst doften we ons op om uit eten te gaan en de Franse haute cuisine te testen. Echter had het personeel moeite om ons duidelijk te maken wat er in het Frans op de menukaart stond. Met drie medewerkers sterk en menig handgebaar verder werd het duidelijk dat het om een zuurkoolgerecht ging. Onder het genot van een borrel bespraken we wat het zaterdagprogramma ons zou brengen…

Na het ontbijt stapten we de auto in om een bezoek te brengen aan het champagnehuis Moët et Chandon. We waren onder de indruk van het imposante pand waar we vervolgens werden rondgeleid. Een meisje gehuld in een mantelpakje en Louis Vutton accessoire vertelde ons alles over de oprichting van het champagnehuis. Zo kwamen we te weten dat Napoleon in het verleden een keer een bezoek heeft gebracht aan het huis. We zouden zo dadelijk grond betreden waar hij ook had gelopen, wat een eer! Nadat we in een bioscoopsetting werden achtergelaten om een video te bekijken over het champagneproces, kregen we sterk de indruk dat er behoorlijk geïnvesteerd wordt in de marketing bij de champagnereus. Na de film gingen wij via een marmeren trap de kelders in. Daar vertelde het Mantelpakje ons hoe champagne wordt geproduceerd, helaas mocht ze niet vertellen hoeveel flessen Moët et Chandon jaarlijks produceert. Na de rondleiding werden wij een galante, met gouden spiegels omringde, ruimte ingeleid waar de champagne voor ons klaarstond. Het Mantelpakje gaf ons de tip om het klooster waar Dom Perignon (ook van Moët et Chandon) ooit is neergestreken (en begraven), om de eerste Champagne ter wereld te produceren, te bezoeken, daar was het uitzicht over de vallei adembenemend.

Na de proeverij en een stevige lunch vervolgden wij daarom ook onze reis naar deze plek. Ondanks dat de schimmel op de muren van dit imposante klooster stond en de regendruppels binnen sijpelden, hebben we toch binnen even een kijkje genomen. Na een wandeling konden wij bevestigen dat het uitzicht inderdaad adembenemend was.
Die avond stond er een bezoek aan een Franse escaperoom op de planning en we hadden even tijd nodig om ons hier mentaal op voor te bereiden: we keerden terug naar Reims en het hotel. De escaperoom was een ware ervaring die niemand had willen missen. We hebben er erg veel lol gehad en het fanatisme van een aantal leden werd angstvallig blootgelegd. Gelukkig heeft iedereen de uitgang gevonden al dan niet buiten de tijd. Na een heerlijke pizza heeft menigeen de klok zien verschuiven tot in de vroege ochtend.
Op zondag brachten wij een bezoek aan Henry Chauvet, onze vaste champagneleverancier en inmiddels een vertrouwd gezicht. Ook hier mochten we weer een glaasje van de champagne proeven en wisten we weer waarom we dit uitgerekend bij Henri inkopen. Mooi om te zien met hoeveel passie deze man zijn champagne produceert en zijn hoofd boven de bubbels weet uit te houden ten opzichte van de grote leveranciers. Na een heerlijke proeverij en uitleg hoe het familiebedrijf is ontstaan hebben wij de auto’s volgeladen en zijn vertrokken in de richting van België met als eindbestemming Zwolle, Nederland. Onderweg kwamen sommigen een sneeuwstorm en over de kop geslagen auto’s tegen. Gelukkig heeft iedereen veilig zijn bed gevonden en kijken wij terug op een onvergetelijke Champagne trip! #nietomdathetMoëtmaaromdathetChandon